Microcontrolerele Atmega au fost dezvoltate de către Atmel , iar începând cu 2016 de către Microchip Technology după ce aceasta a cumpărat Atmel.
Proiectele vor fi realizate în principal cu ajutorul Atmega328 folosind mediul de dezvolate Arduino și respectiv Atmega644p având ca ajutor Sanguino.
Având în vedere că mediul de dezvolate a celor de la Arduino nu dispune de un real IDE (autocompletare, salt la funcție, etc), avem un ajutor de la mediul de dezvoltare Visual Studio Code care este gratuit, cu sursă deschisă și pus la dispoziție de către Microsoft Corporation.
Pentru a putea folosi Visual Studio Code în dezvolatrea proiectelor cu arduino și sanguino este necesar a fi instalată o extensie numită PlatformIO cu ajutorul căruia vom putea instala o mare varietate de librării necesare la accesarea senzorilor, aproximativ 6000 la acest moment - ianuarie 2019, de asemenea putem instala ustensile necesare compilării pentru 9 de platforme (Atmel AVR, Espressif 32, Espressif 8266, Microchip PIC32, Teensy, etc) și suportă de asemnea peste 500 de plăci de dezvolatere realizate de diferiți producători.