Rotorul unei maşini electrice este acea parte care se află în mișcare de rotație. Pentru evitarea contactelor alunecătoare (periilor colectoare), la generatoarele de c.a. cu flux axial, se rotesc discurile pe care se afla magneţii permanenţi, rolul acestora fiind de excitaţie.

Magneţii au fost comandaţi din Suedia. A fost o sursă cu un preț rezonabil la acel moment, pachetul conținea 24 de magneți, grad de magnetizare N42, iar un magnet are dimensiunile 46x30x10mm.

Pentru aşezarea magneţilor pe discurile de oțel s-a utilizat un şablon.

Șablon pentru magneți Discul pentru rotor
Șablon pentru magneți Disc pentru rotor
Fișierul în format pdf Fișierul în format pdf

Rotoarele sunt realizate din oţel având grosimea de 10mm şi diametrul de 354mm. S-a prevăzut la marginea discurilor un umăr de 3 mm înălţime şi 2 mm grosime care are rolul de a ţine magneţii în poziție, deoarece forţa centrifugă este însemnată.

ATENŢIE
LUCRUL CU ACEŞTI MAGNEŢI ESTE PERICULOS. AVEŢI GRIJĂ CA ÎN PREAJMA ACESTORA SĂ NU SE AFLE OBIECTE METALICE SAU DE ORICE NATURĂ CARE POT FI INFLUENŢATE. DE ASEMENEA NU LĂSAŢI COPII SA LE MANIPULEZE. SUNT FOARTE PUTERNICI. UN MAGNET ARE 32 DE KG FORŢĂ. DE ASEMENI POT ȘTERGE DATELE DE PE UN HARDISK. CITIȚI INSTRUCȚIUNILE DE UTILIZARE ȘI DE PROTECȚIA MUNCII!

Pentru realizarea schițelor s-au folosit programe CAD free ca: SolidEdge pentru desenele 2D și Delcam (a fost preluat de AutoDesk la un moment dat) pentru desenele 3D, dar având în vedere că FreeCAD este și opensource se poate folosi foarte bine la un astfel de proiect.

Discul după prelucrare Așezarea magneților pe disc Discul după ce a fost tunată răsină epoxidică
disc_eoliana_2 disc_eoliana_cu_magneti_2 disc_eoliana_cu_magneti_rasina_3

După aşezarea magneţilor, cu ajutorul şablonului pe disc, aceştia sunt fixaţi inițial cu ajutorul unui adeziv lichid, de genul SuperGlue. Pentru fixarea definitivă a magneţilor pe disc s-a utilizat răşina epoxidică.
Se aşează discul în formă:

Forma în care se așează discul Turnarea rășinii în formă Discul cu magneți la final
Formă_disc Turnare_disc Disc_magneti_vopsit

Pentru realizarea formei s-a utilizat PAL cu grosimea de 20mm. Îmbinările formei se etanșează cu plastilină, pentru a evita scurgerile nedorite, iar marginile se ung cu vaselină sau o cremă de mâini cât mai grasă, pentru a putea scoate discul din formă fără a deteriora forma, deoarece aceasta va fi utilizată şi pentru cel de al doilea disc. Înainte de a turna răşina epoxidică se degresează bine discurile, de preferinţă cu alcool tehnic.

Turnarea răsinii în formă se realizează astfel încât să se lase o distanță de 2-3mm până la nivelul magneților. Acest mod de turnare îndepărtează riscul acoperii nedorite a magneților cu răsina epoxidică, iar în funcționare, magneții vor antrena aerul din întrefier și vor acționa ca un ventilator în fața statorului.

Cantitatea de răşină utilizată la turnare a fost de aproximativ 600ml la un disc.

După ce se scoate discul, din formă, acesta se vopseşte. Se vor acoperi magneţii cu o bandă adezivă înainte de a trece la procesul de vopsire.

Grosimea discurilor de oțel a fost aleasă de 10mm din considerente mecanice și electrotehnice.
Pentru determinarea grosimii s-a ținut cont a se avea pierderi ale fluxului magnetic, respectiv ale inducției magnetice, cât mai mici, ca urmare a saturării materialului din care sunt realizate discurile.
În acest scop s-a utilizat softul free și opensource FEMM cu ajutorul căruia s-au realizat simulări la diverse grosimi ale discului și la diverse distanțe ale celor discuri.

Disc de 8mm grosime și întrefier de 10mm Disc de 10mm și întrefier de de 10mm Disc de 10mm și întrefier de de 15mm Disc de 10mm și întrefier de de 20mm
Inducția în întrefier de 10mm pentru disc de 8mm Inducția în întrefier de 10mm pentru disc de 10mm Inducția în întrefier de 15mm pentru disc de 10mm Inducția în întrefier de 20mm pentru disc de 10mm
Variația inducției în întrefier de 10mm pentru disc de 8mm Variația inducției în întrefier de 10mm pentru disc de 10mm Variația inducției în întrefier de 15mm pentru disc de 10mm Variația inducției în întrefier de 20mm pentru disc de 10mm

Din analiza imaginilor și a graficelor se observă că la un disc din oțel de 8mm grosime sunt pierderi de flux iar inducţia în întrefier devine astfel mai mică, scăzând astfel tensiunea din stator și respectiv puterea la borne.